Regulamentul oficial

Regulamentul oficial de organizare si desfasurare a evenimentului Christmas Tri 2016

10 decembrie 2016, Izvorani

SECTIUNEA 1. ORGANIZATORII SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

Competiţia „Christmas Tri”, denumita in cele ce urmeaza „Competitie”, este organizata de catre Clubul Sportiv Smart Atletic si are drept scop promovarea triatlonului ca sport de masa si sustinerea sportului de mare performanta in randul triatlonistilor romani.

Participantii la Competitie sunt obligati sa respecte termenii si conditiile din prezentul Regulament Oficial al Competitiei (denumit in continuare “Regulament Oficial”).

Regulamentul Oficial este intocmit si va fi facut public conform legislatiei aplicabile in Romania, fiind disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.trichallenge.ro/christmastri/ si la locul de desfasurare a Competitiei.

Competitia se va organiza conform Regulamentul competitional ITU si a Federatiei Romane de Triatlon, concurentii trebuind sa respecte regulile prezentate in regulamentul ITU, cu exceptia articolelor suprapuse expres in acest regulament.

Regulamentul ITU se poate regasi la adresa de mai jos:

http://www.triathlon.org/uploads/docs/itusport_competition-rules-2013_final.pdf

Regulamentul Federatiei Romane de Triatlon se poate regasi la adresa de mai jos:

http://frtri.ro/regulamente/

Prin participarea la aceasta Competitie, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului Regulament Oficial si ale legislatiei in vigoare aplicabile si sa semneze declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de catre Organizatori cu ocazia inscrierii, precum si in ziua concursului, la momentul validarii inscrierii.

SECŢIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A COMPETITIEI

2.1. Data si locul desfasurarii Competitiei:

Competitia va avea loc in ziua de sambata, 10 decembrie 2016, in cadrul Complexului Olimpic Izvorani, (aria de concurs si traseele probelor sunt marcate pe harta oficiala de pe site).

Startul competitiei va fi amenajat in interiorul Complexului, intre Bazinul Olimpic si Sala Polivalenta.

Accesul in/din zona de concurs se poate face cu autovehicule proprietate personala, fiind puse la dispozitie mai multe zone de parcare, ele fiind detaliate in pagina specifica de pe site-ul oficial.

Competitia se desfasoara conform mecanismului Competitiei, asa cum este detaliat in Sectiunea 3 din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 3. MECANISMUL COMPETITIEI

3.1. Participantii si desfasurarea Competitiei

Aceasta competitie se adreseaza oricarui pasionat de triatlon, inot, bicicleta sau alergare, oricarei persoane careia starea de sanatate ii permite participarea la una din probele mentionate mai sus.

Varsta minima de participare este:

  • 13 ani in triatlon individual
  • 10 ani in stafeta triatlon
  • 6 ani in family fun tri
  • 10 ani la crosul de 5,5km
  • 14 ani la crosul de 10km

Participantii la aceasta competitie se pot inscrie la una dintre cursele individuale sau la cele de stafeta.

Curse individuale:
a) Triatlon Individual
b) Cros 5.5km Individual
c) Cros 10km Individual

Curse de stafeta:
a) Triatlon Stafeta
b) Family Fun Tri

a) Stafetele de la proba de familie trebuie sa fie formate din copii (varsta minima – 6 ani, varsta maxima – 12 ani) si parinti (sau bunici). Nu pot participa in aceasta categorie concureti cu grade de rudenie mai mare (ex: verisori, unchi, matusi etc.). Formulele de participare sunt detaliate in sectiunea probe de pe site – http://www.trichallenge.ro/christmastri/probe/

Stafeta de familie este o proba necompetitiva.

b) O echipa de stafeta este formata din 2 sau 3 persoane la cursele de triatlon. O persoana care participa la o cursa individuala NU POATE FI parte si dintr-o stafeta.

3.2. Distante de parcurs

Concurentii vor trebui sa parcurga urmatoarele distante in functie de cursa la care participa:

Triatlon individual si stafeta:
5.5km alergare + 12 km ciclism + 500m inot

Family Fun Tri:
400 + 400m alergare, 7km bicicleta, 100m inot

Crosuri tematice:
5.5km alergare, respectiv 10km alergare

3.3. Traseul de concurs

Concurentii la probele individuale de triatlon vor trebui sa parcurga integral toate cele 3 distante mentionate mai sus in ordinea specificata.

La crosurile tematice concurentii vor avea de parcurs traseele detaliate in sectiunile specifice de pe site.

La Family Fun Tri participantii vor alerga pe pista de atletism din baza, vor pedala pe traseul de triatlon din padure si vor inota in bazinul olimpic. 

Traseul de desfasurare a probelor va fi securizat de catre organizatori si marcat prin benzi de semnalizare. Acesta va avea in anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor: comisari de traseu. Acestia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului in deplina siguranta de catre toti competitorii, precum si cu respectarea de catre concurenti a regulilor prevazute in prezentul regulament.

Concurentii care nu respecta traseul oficial sau scurteaza traseul in orice fel care ofera un avantaj competitiv vor fi descalificati.

Harta oficiala detaliata cu intreg traseul de concurs va disponibila in curand pe site-ul oficial, in sectiunea Traseu.

3.3.1 Traseu proba de alergare (probe triatlon si crosuri)

a) Traseul de alergare are aproximativ 5,5 km si va fi parcurs o singura data la probele de triatlon, stafeta si cros 5.5km

b) Traseul de alergare pentru Family fun tri are 800m (2 ture de pista; copilul o tura, parintele/al doilea copil a doua tura)

c) Traseul de cros 10km este prin padurea Snagov

3.3.2 Zona de tranzitie (probe triatlon)

Zona de tranzitie este comuna atat pentru cea intre alergare si ciclism, cat si pentru cea intre ciclism si inot.

Accesul si iesirea din zona de tranzitie va fi securizat si va fi permis doar participantilor.

Amplasarea bicicletei in zona de tranzitie trebuie sa se faca in segmentul de rastel alocat, conform numarului de concurs si a cursei la care participa. Pe rastele se vor monta semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere in care se poate amplasa bicicleta.

Amplasarea bicicletelor se va face conform programului anuntat in pagina de dedicata de program.

Amplasarea bicicletei intr-un alt segment de rastel decat cel alocat, atat inainte de cursa cat si la tranzitia T2 va fi penalizata cu un avertisment daca concurentul corecteaza acest lucru sau cu o penalizare de 20 secunde in caz contrar.

Participantii se pot sui pe bicicleta la iesirea din tranzitie doar dupa depasirea liniei de “Mount Bike” si vor trebui sa descalece de pe bicicleta inainte de “Dismount line” (prin punerea unui picior pe sol inainte de linie) la terminarea traseului de ciclism. Aceste doua linii vor fi marcate corespunzator si vor avea voluntari care vor anunta aceste zone. Nerespectarea acestei reguli va atrage dupa sine o penalizare conform regulamentului ITU.

3.3.3 Traseu proba de ciclism (probe triatlon)

Bucla traseului de ciclism are aproximativ 5 km si va fi parcursa de 2 ori.

Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, acesta va fi descalificat.

3.3.4 Traseu proba de inot (probe triatlon)

Proba de inot se va desfasura in bazinul olimpic.

Modul de alocare a concurentilor pe culoarele de inot se va face de catre arbitri din zona bazinului de inot pe masura ce vin concurenti.

3.4. Inscriere

Inscrierea participantilor se face completand formularul online de pe site-ul www.trichallenge.ro/christmastri/.

Locurile nu sunt transmisibile, taxele de participare nu sunt transferabile si nici returnabile.

  • In cazul situatiilor exceptionale (un caz de urgenta/accidentare/imposibilitate motivata de participare), locul poate fi transmis unei alte persoane; taxa de transfer in acest caz este de 30 RON. Aceste situatii exceptionale sunt posibile doar cu maxim doua saptamani inainte de eveniment. Cu doua saptamani inainte de eveniment nu se va mai opera nicio modificare in sistemul de inscrieri.
  • Modificarea pozitiei unui participant de la o proba la alta (ex: transfer Ion Ionescu de la triatlon la duatlon) este posibila cu maxim doua saptamani inainte de eveniment. Taxa de transfer este de 30 RON.
  • O persoana care participa la o proba individuala NU poate fi si parte dintr-o stafeta. Nu se face nici un fel de exceptie, indiferent de situatie/caz.

Varsta minima este de 13 ani pentru probele de triatlon individual, 6 ani pentru family fun tri, 10 ani la crosul de 5.5km si 14 ani pentru 10km.

3.5. Taxa de inscriere

Taxele de participare pentru toate probele sunt detaliate pe pagina de Inscriere.

Taxa de participare trebuie achitata in maxim 3 zile lucratoare de la completarea formularului online. In caz contrar, inscrierea va fi anulata.

Taxele de participare nu sunt returnabile. Doar in situatii excepționale este permis transferul inscrierii, conform conditiilor mentionate mai sus.

3.6. Declaratia pe propria raspundere

Toti concurentii vor completa si semna o declaratie pe propria raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a participa la competitie.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului.

Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fiiîndepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de ordine, daca va fi cazul.

Zilele si orele cand pot fi depuse aceste declaratii sunt detaliate in sectiunea Program.

3.7. Echipament si conditii de concurs. Numere de concurs

Concurentii vor participa la competitie folosind propriul echipament. Se recomanda concurentilor sa poarte echipament corespunzator conditiilor meteorologice de la ora de desfasurare a competitiei.

Numerele de concurs, casca de inot si cipul de cronometrare vor fi puse la dispozitie de către organizatori si se vor inmana concurentilor dupa completarea si semnarea declaratiilor pe propria raspundere.

Numarul de concurs va fi prevazut cu elastic si va trebui purtat in zona pieptului/abdomenului la proba de alergare, apoi invartit pentru a fi purtat pe spatele fiecarui concurent la proba de ciclism, astfel incat sa fie vizibil. Numarul de participare nu poate fi alterat (taiat, decupat, impaturit) sau acoperit in nici un fel.

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toti concurentii pe toata durata probei de ciclism dar si in timpul incalzirii pe bicicletă inainte de concurs.

Bicicletele acceptate sunt cele cu profil de MTB sau ciclocros (biciclete construite special pentru proba de ciclocros –  offroad). Ele trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane functionale pe ambele roti.

NOTA BENE: Avand in vedere ca nu se folosesc biciclete de sosea sau de contratimp la acest concurs, aerobarurile nu sunt permise.

Casca de inot oficiala este obligatorie pentru proba de inot.

3.8. Start si limite de timp

Pentru orele de start la fiecare proba va rugam sa consultati pagina de program oficial a evenimentului – http://trichallenge.ro/christmastri/program/.

Timpul limita pentru toate probele este de 1h30min.

Programul poate suferi modificari, iar acestea vor fi anuntate in prealabil.

3.9. Stabilirea rezultatelor

Clasamentul pentru fiecare categorie se face in ordinea sosirii fiecarui participant.

La trecerea liniei de sosire se va cronometra timpul in care fiecare participant va reusi sa parcurga intregul traseu folosind cipuri de cronometrare tip bratara. Acestea vor trebui inapoiate dupa trecerea liniei de finish.

Se vor intocmi clasamente separate pe fiecare categorie de la fiecare proba. Ele sunt detaliate pe site-ul oficial in pagina Categorii si premiere.

Varsta care se ia in considerare pentru competitie este varsta pe care participantul o are la data de 31 decembrie anul curent si nu varsta la data competitiei. De exemplu: daca un participant implineste 21 ani in data de 3.11.2016 varsta lui competitionala va fi 21 ani pentru intreg anul 2016.

3.10. Arbitri de traseu si comisia de arbitrii

Echipa de oficiali tehnici și comisarii de cursa (arbitri de traseu) vor acoperi intreaga zona de desfasurare a probelor si vor supraveghea respectarea traseului si a prezentului regulament de catre concurenti.

Orice nerespectare a prezentului regulament va fi penalizata de catre oficiali tehnici prin avertisment, penalizare de timp sau descalificare in functie de gravitatea abaterii.

Daca un comisar de cursa va observa o tentativa de ”taiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

3.10.1 Comisia de arbitri

Comisia de arbitrii va fi resonsabila pentru solutionarea tuturor contestatiilor. Componența comisiei de arbitri va fi anuntata ulterior pe site-ul oficial.

3.10.2 Depunerea si solutionarea contestatiilor

Contestatiile se vor depune la biroul oficial al evenimentului. Tot acolo se vor gasi si formularele de contestatie.

Ele trebuiesc depuse personal de catre sportiv sau un membru al echipe in cazul stafetelor la maximum 30 de minute dupa finalizarea probei la care acestia au participat.

Solutionarea contestatiilor va fi realizata de catre comisia de arbitri.

SECTIUNEA 4. ANUNTAREA SI INMANAREA PREMIILOR
4.1. Titluri si premii

Vor fi premiate locurile 1, 2 si 3 de la fiecare categorie conform articolului art. 3.9.

Premiile vor fi anuntate inainte de inceperea concursului. Pe langa premii, castigatorii vor primi cupe si diplome. Toti participantii vor primi diplome electronice de participare.

Festivitatea oficiala de premiere va avea loc conform programului oficial prezentat pe site.

5.1. Conditii administrative (pe timpul curselor)

Organizarea evenimentului revine Organizatorului Clubul Sportiv Smart Atletic Team care se ocupa de implementarea evenimentului.

Participantii care renunta la cursa pe parcursul alergarii sunt rugati sa se prezinte in zona Start/Sosire pentru a anunta arbitrul de traseu din acea locatie despre acest abandon.

Competitia va beneficia de asistenta medicala pentru cazuri de accidentari care se va afla in apropierea zonei de start/sosire.

5.2. Conditii administrative exceptionale

In caz de situatii extraordinare care previn desfasurarea in siguranta a evenimentului (ex: conditii meteo extreme) ce nu pot fi prevazute, evenimentul va fi amanat sau chiar anulat.

In cazul amanarii sau anularii evenimentului, taxele de participare nu sunt returnabile. In cazul anularii evenimentului, participantii vor primi kitul de participare integral.

5.3. Conditii administrative (generale)

In conformitate cu legislatia in vigoare, Organizatorii vor face publice numele castigatorilor in cadrul acestei Competitii. Lista castigatorilor va fi publicata dupa data de 12 decembrie 2016 pe site-ul oficial.

Organizatorii se obliga, de asemenea, sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidentialitatea datelor cu caracter personal ale participantilor/castigatorilor la prezenta Competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei participantilor pe propria raspundere si legislatiein vigoare.

Concurentilor le este interzisa aruncarea oricaror resturi, gunoaie in zona de desfasurare a competitiei sub sanctiunea descalificarii din competitie. Acestia vor putea folosi fie cosurile de gunoi amplasate in parc sau sacii menajeri pusi la dispozitie de catre organizatori in zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deseurilor si depunerea acestora in zonele special amenajate.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului. Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de politie, daca va fi cazul.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competitiei cu obligativitatea anuntarii modificarilor intervenite pe site-ul oficial si la locul de desfasurare a competitiei.

Share